Berättarföreställningar med Bennie Åkerfeldt & Sabina Henriksson
Mitt resandeblod
Bennie Åkerfeldt berättar om sin romska resandesläkts historia under mer än 500 år. Föreställningen ger en viktig insikt i den svenska rasismens historia. Berättandet varvas med sång och musik ur resandefolkets repertoar, framfört av vissångerska och riksspelman Sabina Henriksson.
Som resanderomsk författare har Bennie Åkerfeldt skrivit fem böcker om resande och romer i Sverige och Europa. I sina föreläsningar och berättarföreställningar använder han scenkonstens verktyg för att säga allvarliga saker, som manar hjärtat att motverka rasism och främlingsfientlighet och att inse att vi alla finns till för att vi behöver varandra.
Bennie Åkerfeldt har arbetat som föreläsare, folkbildare och berättare sedan 2008 och blivit tilldelad priset ÅRETS FOLKBILDARE 2010 av Västra Götalands Bildningsförbund för sin föreställning RESANDEBLOD som han turnerat med sedan januari2009 och det har hittills blivit mer än 500 föreställningar!
Dom som inte finns
Här berättar författaren och folkbildaren Bennie Åkerfeldt, med mycket humor, om dem som inte finns. Egentligen. Ja, själv finns han förresten inte heller, men av en helt annan anledning. Detta är en berättarföreställning om dem som man ibland lite slarvigt kallar "vanliga människor" och "original"
Bennie berättar avslöjande fakta om sig själv och om sina möten med människor som betytt mycket för hans förståelse för våra olikheters likheter och alla människors lika värde. Med sig har han riksspelmannen och vissångerskan Sabina Henriksson som förgyller berättelsen med sin viskonst och genuina musikalitet.
Läs mer om Bennie Åkerfeldt här:
__________________________________________
Berättarföreställningar för barn/vuxna/hela familjen med Sabina Henriksson & Henrik Hallgren
Tor & midgårdsormen
Vilka monster lurar bortom världens kant?
Kan man meta med en oxe på kroken?
Vad är en falkhamn? Kan man föryngras av ett äpple? Detta är en berättarföreställning med svängig musik och hisnande myter från vikingarnas värld, till toner av benpipa, olika träflöjter, säckpipa, mungigor, trumma, sångskål, brummare och stråkharpa.
Denna föreställning anpassar vi för hela skolstadiet eller för vuxenpublik.
Läs mer i infoblad>>
Här går det att se filmade delar ur föreställningen. De första inslagen har inte den bästa inspelningssituationen, men kanske går det ändå att uppleva känslan i berättandets glädje och kraft:
Från familjeföreställning på bibliotek, Tor & midgårdsormen, del 1 >>
Från familjeföreställning på bibliotek, Tor & midgårdsormen, del 2 >>
Tor & midgårdsormen, musikdemo >>
__________________________________________
När träden kunde tala
Vad ville näcken ha i utbyte mot en fiollektion? Hur klarade man sig undan skogsrået? Hur kan det gå när man blir för girig? Vad hade hänt om inte Johannes fru varit så finurlig?
I denna berättarföreställning får vi möta naturandar, skogsrået och näcken. Det blir också musik spelat på fioler, säckpipa, flöjter, trumma och mungiga.
Denna föreställning passar för skolelever från mellanstadiet eller för vuxenpublik. Läs mer i infoblad>>
__________________________________________
Ur Berättarrörelse på frammarsch:
"Sabina är folkmusikant och har spelat och berättat sedan hon var tonåring.
- Musiken förstärker berättandet. Och binder ihop. Ger lyssnaren en chans till eftertänksamhet.
Henrik Hallgren prövade som skådespelare men fann museivärlden i stället och förenar båda delar i det muntliga berättandet.
- Jag vill att mitt berättande ska beröra lyssnaren. Att de ska känna förundran över världen efteråt – wow."
Läs mera här (kultur i väst).
Länk till Berättarnätet>
|