"To be is to do" - Seneca...________________________"To do is to be" - Descartes...________________________"Do be do be do" - Sinatra...________________________________________________________________________________"Vet du att det är farligt att spela?"...________________________"Jaså?!"...________________________"Jo, det var en som dog i fjol!"...________________________________________________________________________Spelmannen stod och filade på sin fiol...________________________ men bara en enda ton, samma ton...________________________ dag efter dag tills hans fru utbrast:...________________________________________________"Varför spelar du samma ton hela tiden och inte många toner som dom stora musikerna gör?"...________________________________________________ "Ja men dom letar ju fortfarande efter tonen...________________________ jag har hittat den!!"________________________
 
Apala Mesala Logga
     
Main Label

Musikantens Förlag

     

 

 
 
 

Hjortsbergalägret 2008

  Start (button)
     
 

30/7 - 3/8 hölls årets spelläger i Hjortsberga nära Alvesta i Småland.

27 spelsugna barn & ungdomar och 5 lyckliga spelledare anlände förväntningsfulla med all sin packning.

En av spelledarna hade väldigt mycket saker med sig. Bl.a. över 20 olika ljud- och musikinstrument! Här är en bild på hennes packning.

Alla deltagare delades in i fyra olika spelgrupper som fick namn efter lokalerna de spelade i.

"EXPEDITIONEN"

"KYRKSALEN"

"MATKÄLLAREN"

"SPELHÅLAN"

Vi spelade mycket men vi hann också med andra roliga saker, t.ex. olika lekar, både ute och inne.

Och, vi badade också. Men först var det samling vid badstenen.
Givetvis kan man inte bada utan att ha med sig en mungiga att spela på i vattnet eller så måste man bara dansa favoritdansen "Juego" i sjön!


Varje morgon hade vi uppvärmning då vi mjukade upp våra spelmuskler och tänjde och sträckte på oss ordentligt.

En kväll höll Sabina en samling då hon presenterade en mängd olika folkliga instrument, från forntid till 1900-tal. Hon spelade, berättade och sjöng, för och med alla deltagare. Här är det spel på en finsk kantele.

Det var inte bara Sabina som var spelsugen!

En annan kväll hände det något märkligt vid sjön och i skogen runt lägergården. Ett ledset troll dök plötsligt upp och på en sten ute i sjön kunde man både se och höra näcken spela! Än värre blev det när man kunde skymta skogsrået bakom träden - och vad var det för mystiska ljud som ekade över sjön? Var det en sjöko i nöd eller hade någon ett horn i sidan? Det hela slutade i alla fall lyckligt och alla kom tillrätta igen - och då blev Kluns nöjd!

På lördagen var det sedan dags för ett stort äventyr. Hela spellägret hade blivit bokat att uppträda under folkmusikfestivalen "Folk på fästning", vid Karlsnäsgården utanför Ronneby! Vi packade in oss alla, med instrument och matsäck, i en stor buss och så for vi iväg!

På vägen passade vi på att lära oss en helt nyskriven lägersång som vi sedan uppträdde med. Det var en egenskriven text till en gammal polska från Blekinge!

Väl framme på festivalen satte vi igång med att buskspela, värma upp oss och att stämma alla instrument, något som inte var helt lätt i blåsten. Men roligt hade vi!

Och så var det så dags för vårt framträdande. Vi spelade alla tillsammans och ibland i mindre grupper. Vi spelade och sjöng i 40 minuter och visst gjorde vi succé!

Efter vårt lyckade framträdande i blåst och solsken, var vi mycket hungriga. Husmor från lägergården hade sänt med pastasallad med bröd och dricka och det smakade bra.

Efter mat och vila var vi åter redo för både bus och spel.

>

>

Bland alla andra folkmusikanter på festivalen, träffade vi också storspelmannen Peter "Puma" med sin nyckelharpa. Han hade mycket att berätta.

Och vad vore en folkmusikfestival utan att man fick dansa favoritdansen "Juego"?!

Så kom då den sista dagen för årets läger och det var dags för den stora avskedskonserten för släkt och vänner. Eftersom vi var så ihopspelta efter lördagens spelning i Blekinge, gick söndagens konsert som en dans! Extra roligt var det att det hade dykt upp flera ex-deltagare som nu anslöt sig till oss i de ständiga lägerfavoriterna "Mamma har sagt till mig" och "Engelska från Hjortsberga"! Att ledarna plockade fram andra instrument i dessa låtar lyfte det hela ännu lite till; Heléne piano, Sven altfiol och Sabina gitarr. Eva och Marika höll ställningarna på sina fioler.

>

Till sist var lägret ändå slut för denna gång och alla samlades ute vid stora stenen för det obligatoriska gruppfotot. Tack för ett härligt läger med mycket glädje, sång, musik och lek! Vi hoppas att alla har lust att komma tillbaka igen nästa år, hälsar ledarna Marika Bjärnborg, Sven Midgren, Heléne Ingvarsdotter, Eva Blomquist-Bjärnborg och Sabina Henriksson

Foton: Andra Henmalm Irbe, Sven Midgren och Sabina Henriksson m.fl.

 

 

 

  Musikprogram (button)
  Berättarföreställningar (button)
  Föreläsningar (button)
  Fortbildning/Inspirationsdagar (button)
  Kursprojekt (button)
  Böcker (button)
  Presentation (button)
  Kontakt/Press
  Länkar/Links
       
  Note  
     
   
  Sabina Henriksson
Musikantens Förlag
Webbmaster: Mattias Tiger
  GetFirefox link