"To be is to do" - Seneca...________________________"To do is to be" - Descartes...________________________"Do be do be do" - Sinatra...________________________________________________________________________________"Vet du att det är farligt att spela?"...________________________"Jaså?!"...________________________"Jo, det var en som dog i fjol!"...________________________________________________________________________Spelmannen stod och filade på sin fiol...________________________ men bara en enda ton, samma ton...________________________ dag efter dag tills hans fru utbrast:...________________________________________________"Varför spelar du samma ton hela tiden och inte många toner som dom stora musikerna gör?"...________________________________________________ "Ja men dom letar ju fortfarande efter tonen...________________________ jag har hittat den!!"________________________
 
Apala Mesala Logga
     
Main Label

Musikantens Förlag

Välkommen till webbutiken, klicka här>>
     

 

 
 
 

Föreläsningar

  Start (button)
     
 

med Sabina Henriksson


"När orden inte räcker till?"

- lockande, lekande, läkande toner -

Hur gör man när orden inte räcker till?

Här berättar och visar jag, i ord och ton, hur jag genom min dotter, som föddes med en svår hjärnskada, lärde mig att kommunicera med hjälp av sång och musik, dels direkt i möten med barn med förståndshandikapp och åldringar med demenssjukdom, dels i sammanhang då döden drabbar en medmänniska.

Det blir också prat om olika bemötandesituationer, bl.a. om egna upplevelser som anhörig samt om hur musik kan påverka oss, positivt/negativt. Jag bjuder också på en hel del konkreta tips, användbara för alla men särskilt för närstående och vårdpersonal.

Detta är en musikalisk föreläsning där jag både talar, sjunger och spelar olika instrument. Vi får en tankeväckande, känslosam, glädjefylld och intressant stund tillsammans.

Denna föreläsning kan med fördel kombineras med workshop för barnpedagoger, vårdpersonal eller olika besöksgrupper.
I en workshop får deltagarna praktiska tips genom att vi t.ex. sjunger, dansar och tar del av hur vi kan använda olika musik- och ljudinstrument i våra möten med barn eller vuxna med olika funktionshinder.

Här finns filmklipp med glimtar ur en föreläsning för anhörigvårdare från april 2010:
Om bemötande och om musik & sång >>
Om sinnesstimulering och om att vara anhörig>>
Vi sjunger "Tess lördan" tillsammans>>
Här läser jag ur min bok "Kalabalik på hemmet">>
Jag sjunger sången "Fru Elin Nilsson", av Rune Andersson>>

Läs mer i infoblad>>

Respons från deltagare och arrangörer:

God morgon, Sabina, och stort tack för senast!
Jag avser träffen på Igelkotten i Katrineholm! Det var länge sedan jag var med om något så lyftande ifråga om kåseri, underhållning och tankeväckningar, allt i ett. Nu önskar jag att många, många i detta land vill komma och uppleva ditt budskap, Sabina, ty det du förmedlar är enormt viktigt, och du gör det på ett glänsande sätt. Kramar och allra bästa hälsning!
Ingvar Nilsson
Anhörigvårdare i Katrineholm
Tack själv Sabina!
Om du visste vad uppskattat det var. Det är så roligt när man ordnar något och det blir så lyckat. Det är flera i personalen som kommit idag och talat om hur mycket de uppskattade ditt framträdande. Tack än en gång!

Elisabeth Pettersson
Enhetschef, Handikappomsorgen i Marks kommun
Hej Sabina!
Tack för en mycket bra och uppskattad föreläsning. Alla var jättenöjda. Måste också berätta att vi hemma har högläsning ur din bok "Kalabalik på hemmet" för mina döttrar. Dom älskar den. Dom är 19 och 17 år!!!!! Visst är det härligt?

Gunnel Farne Wiborn
Anhörigstöd i Vingåkers kommun
Hej, Sabina!! TACK!! Det var en helt magisk kväll, jag & många med mig vill höra mer av dig! Om jag sjöng som du skulle jag oxå sjunga för mig själv... det gör jag men blir mest full i skratt då! Ha det gott!
Annika Olsson, Anhörigteamet, Finspångs kommun
Hej, Sabina! Det är jag som ska tacka för ett fantastiskt bra föredrag igår! Flera har uttryckt stor glädje och tacksamhet över dagen. Du lyckas verkligen få med hela livet - i sorg och glädje - i din framställning. Stort tack!
Agneta van der Poel, Diakon i Svenska Kyrkan Trollhättan och Britta Lundqvists stiftelse

__________________________________________

"Folkliga musikinstrument"

- från forntid till 1900-tal -

I denna föreläsning har jag har med mig ett 20-tal olika musik- och ljudinstrument som jag berättar om, spelar på och sjunger till i en lättsam och intressant musikalisk föreläsning.

Hur ofta får man t.ex. se och höra instrument som stråkharpa, poschette, brummare, Moraharpa, svensk säckpipa, benpipa och träskofiol?

__________________________________________

"Att berätta - muntligt och skriftligt"

Under denna föreläsning får åhörarna ta del av berättandet i olika former:

  • traditionellt berättande av forntida myter och sägner, delvis framfört till spel på olika instrument.
  • Rytmiskt berättande i diktform, via en medeltida ballad som jag leder med solosång av ett 20-tal verser och åhörarna för vidare genom gemensam refrängsång. Finns det plats i lokalen dansar vi traditionell balladdans till sången. Suggestivt och intressant!
  • Efter dansen visar jag hur en gammal diktad danstext kan omvandlas till en modern skriven berättelse.
  • Jag sjunger nutida berättande visor och visar på hur önskan att vilja berätta i skriven form, resulterat i en skröna om åldringsvård av idag. Jag berättar också om hur det kan vara att ge ut en bok helt på egen hand – och lyckas nå ut.
  • Åhörarna får också skapa eget inre berättande med hjälp av mitt instrumentalspel.
Foton från föreläsning i Mullsjö folkhögskola 7/1 2008
Foto: Hanna Eriksson
 

 

 

 

  Musikprogram (button)
  Berättarföreställningar (button)
  Föreläsningar (button)
  Fortbildning/Inspirationsdagar (button)
  Kursprojekt (button)
  Böcker (button)
  Presentation (button)
  Kontakt/Press
  Länkar/Links
       
  Note  
     
   
  Sabina Henriksson
Musikantens Förlag
Webbmaster: Mattias Tiger
  GetFirefox link